EUCALYPTUS
Oj vad vi gillar denna! Finns i olika bladstorlekar, former och sorter. Gemensamt för alla är att dom doftar gott, gillar hett vatten och är fina även som torkade.
NEJLIKA/DIANTHUS
En riktig favorit hos oss på Bunchery! Fina färger, olika toner,lång hållbarhet och fina stjälkar.
BRUDSLÖJA/ GYPSOPHILA
Varmt vatten, diagonalt snitt och en ren vas = ett långt liv tillsammans med klassikern Brudslöja.
MONTBRETZIA
En höstvän som trivs i ljummet vatten. En annan favorit är montbretzian efter blomning, med bären/frukten på. Riktigt fin i vas tillsammans med hortensia till exempel-och tålig!
PROTEA
Här finns en mängd olika fina sorter att välja på när det är säsong- Protea har en ved-artad stjälk och gillar bäst riktigt varmt vatten.
RÄVSVANS/ AMARANTHUS
Höstens skönhet som gillar varmare vatten och ett diagonalt snitt med kniv. Finns i grönt och i rost-ton. Lurviga finns också!
STJÄRNFLOCKA/ ASTRANDSIA
Stjärnflocka trivs bäst i ljummet vatten skuren med ett diagonalt snitt med kniv- i en ren vas.
SOLROS/ HELIANTHUS
Solrosen står längst om du gör ett diagonalt långt snitt, plockar bort stora, gröna blad sätter den i ljummet vatten. Är stjälken tjock/vedartad gäller varmt vatten.
DAHLIA
Dahlia, vår dahlia. Ta väl hand om primadonnan och du får njuta utav en av höstens finaste primörer, tycker vi. Ett försiktigt snitt med kniv, i kallt/ljummet vatten och en skinande ren vas.
HORTENSIA/ HYDRANGEA
En av hösten riktiga darlings är ju såklart hortensia. Här gäller det att skala av ganska mycket blad, ge ett långt snitt med kniv och sätta i mycket och varmt vatten. Är stjälken mycket hård/vedartad så kör på med hett vatten. Framförallt hösthortensian brukar bli fin att torka - tänk i så fall på att inte ha den i direkt solljus, då den kan tappa lite färg.
TISTEL/ ERYNGIUM
En av Buncherys storsäljare, en tålig kompis som står länge, kan dyka upp i blått och vit/grön. Ljummet vatten, diagonalt snitt och ner i rendiskad vas.
SOLBOLL/ CRASPEDIA
En fin gul kyss- tålig som skam och med härlig färg. ljummet vatten, snitt och i vas- finfin att torka är den också, då helst ståendes utan vatten.
GERBERA/ GERMINI
En riktig klassiker som vill ha ett kort diagonalt snitt och kallt vattens vasen. Finns i en mängd olika färger.
ASTILLBE
En sommarblomma som trivs i varmt vatten med ett långt diagonalt snitt. anings känslig varelse men oj så fin!
LILJA/ LILLIUM
Här håller vi ordning på de liljor som finns med doft och de som är utan. Gillar samma saker oavsett - snitt med kniv i kallt vatten. Som alltid tar man bort alla blad som skulle hamnat i vattnet.
CHRYSANTEMUM
Höstens primör, finns i otaliga färger. Bollkrysantemum och santini är varianter av krysantemum, gillar ganska varmt vatten och så klart ett diagonalt snitt med en kniv.
PION
Alltså, en av de riktiga favoriterna, säsongen är försommaren. Här gäller det att plocka bort ganska mycket blad för att kraften ska gå upp till knoppen, se till att vasen är riktigt ren, skära ett diagonalt snitt och placera primadonnorna i ljummet vatten. Är knoppen hårt sluten- öka vattentemperaturen en aning.
-
Skötselråd
Det gäller det att ta vara på skönheterna, för att de ska stå länge. Vi börjar med de viktigaste:
• Använd alltid en rendiskad vas
• Ta bort alla blad som kommer hamna i vatten
• Använd kniv när du snittar – inte sax
• Häll näring i vattnet
• Placera inte blommorna i direkt sol eller vid värmekälla
• Byt vatten varannan dag
• De allra flesta blommor trivs bäst om man skär ett diagonalt, långt snitt med en vass kniv
och placerar dom i ljummet vatten.
De blomster som har väldigt hårda/vedartade stjälkar trivs bäst i varmt/hett vatten. Sorter i denna gruppen är till exempel syrén, hortensia och rosor med kraftig stjälk. Placeras med fördel med MYCKET vatten i vasen.
Blommor som är odlade ur lök eller knöl, med mjuk stjälk: skär ett kort snitt och placera i kallt vatten. De flesta sorter i denna grupp tycker bäst om att ha lite vatten i vasen. Exempel på dessa skönheter: tulpan, anemon, calla, ranunkel och hyacint.
-
Tips
Om påsen med näring, av någon anledning, inte kom med hela vägen hem kommer här receptet på egen snittblomsnäring:
• 1 liter vatten
• 2 tsk 12% ättiksprit
• 3-15 sockerbitar
Antalet sockerbitar beror på vilka blomster det är till: desto hårdare stjälk, desto fler sockerbitar. Sockret ger blomman näring och ättikspriten dra ner pH-värdet- något som minskar bakterier i vattnet.
För att få gladioler att slå ut ändå upp till topp – nyp av den översta biten på blomman när du sätter den i vas.
Vill du sätta påskliljor och nacisser tillsammans med andra blomsorter – låt primadonnorna dra vatten i en egen vas först, någon timme, då håller alla blommorna i vasen bättre!
Finns det små skott på rosorna du köpt – ta bort dessa – de tar kraft från knoppen och blomman får svårt att slå ut.
Låt ”fötterna” på hyacinter vara kvar – skär bara ett kort snitt längst ner på stjälken. ”Foten” underlättar för blomman att dra vatten.
Några av våra populäraste blommor!
-
Buncherys Val - Vi väljer
Ordinarie pris 550 SEKOrdinarie prisEnhetspris per -
Buncherys val - Hortensia & Grönt
Ordinarie pris 575 SEKOrdinarie prisEnhetspris per -
Buncherys Val - Rosa & Cerise
Ordinarie pris Från 325 SEKOrdinarie prisEnhetspris per -
Blodtopp - Sanguisorba
Ordinarie pris 135 SEKOrdinarie prisEnhetspris per